Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

“Mensen in mijn omgeving zeggen vaak dat ik zo gevoelig en zo verlegen ben.”

 

“Wanneer mijn collega een slechte dag heeft, kan ik haast niet werken. Ik voel zijn slecht humeur en kan het niet van me afzetten... Stemmingen van anderen beïnvloeden me erg.”

 

“Ik vind het erg moeilijk om met alle prikkels om te gaan. En we leven nu eenmaal in een maatschappij vol stimuli. Het wordt me snel te veel. Toch lijkt het alsof ik de prikkels vaak opzoek, terwijl ik weet dat dit het alleen maar erger maakt.”

 

“De wereld overweldigde me. Ik wist niet wat er gebeurde. Voordat ik het wist had ik een depressie. Niet wetende waarom. Niemand vertelde me dat ik misschien wel eens hooggevoelig zou kunnen zijn.”

 

“Het boek van Elaine N. Aron (Hoog Sensitieve Personen) was voor mij een openbaring. Toch vind ik het moeilijk om met deze eigenschap om te gaan in het dagelijkse leven.”

 

“Harde geluiden, felle lichten, hongergevoel, tijdsdruk,... Deze zaken maken me soms van streek.”

 

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid - HSP - Highly Sensitive Person - hoogsensitief: allemaal termen die bedacht zijn door Elaine N. Aron. De schrijfster van het inmiddels bekende boek: Hoog Sensitieve personen.

 

Hoogsensitieve personen zijn gevoeliger voor prikkels of indrukken om hen heen. Hoogsensitiviteit is een kenmerk, een karaktereigenschap en geen ziekte of stoornis. Doordat we in een ‘snelle’ maatschappij leven met heel veel prikkels, vinden veel HSP’ers het moeilijk om deze eigenschap als positief te ervaren. Deze vele prikkels zorgen ervoor dat hooggevoelige mensen ‘overprikkeld’ geraken, d.w.z. het wordt hen even te veel. Veel HSP’ers voelen de behoefte om zich dan even terug te trekken (rustzoekers). Maar ook veel HSP’ers willen op zo’n moment juist nog wat extra prikkels opzoeken. Alsof het een verslaving is; je kan niet zonder deze prikkels en wil er juist nog meer. Dit komt doordat veel HSP’ers ook HSS zijn: High Sensation Seeker (spanningzoeker).

 

 

 

 

 

 

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren?

Samen gaan wij op pad!

 

Hooggevoeligheid (HSP)
Hooggevoeligheid als kracht!
Veel HSP’ers ervaren hun hooggevoeligheid meer als last dan als een kracht. Dit is zeer spijtig. Want hooggevoeligheid heeft heel veel mooie kanten. Hooggevoelige mensen die in hun kracht staan:
- hebben vaak een sterke intuïtie waar ze op kunnen vertrouwen bij het nemen van beslissingen: het zogenaamde buikgevoel.
- willen anderen graag helpen of voor hen zorgen.
- kunnen snel subtiele signalen vanuit hun omgeving oppikken. Hierdoor weten ze vaak goed wat anderen nodig hebben. Met de nodige aandacht kunnen hooggevoelige mensen dit ook toepassen bij henzelf. Zodat ze dit als een barometer kunnen gebruiken voor hun eigen behoeften.

Benieuwd hoe jij je hooggevoeligheid als kracht kan ervaren? Neem contact met me op, zodat wij samen kunnen kijken wat jij nodig hebt!

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren?

Samen gaan wij op pad!

 

Foto: Pascal Vyncke, SeniorenNet.be

Hoe hebben anderen het beleefd?

Lees de ervaringen van cliënten hier.