Samen op pad
Welkom Voor wie? Wie ben ik? Hoe werk ik? Contact Activiteiten Inspiratie Nieuwsbrief

Hooggevoeligheid ~ HSP

Geven, geven, geven... En toch niet leeggezogen!

Degenen die mij goed kennen weten dat ik veel belang hecht aan dankbaarheid. Het is voor mij een dagelijkse beoefening, net zoals meditatie of FasterEFT. Ik ervaar dankbaarheid als een ongelooflijk krachtige emotie die me enorm sterkt en kracht geeft.

Zo merk ik dat dankbaarheid me enorm helpt bij een bepaalde uitdaging die ik ervaar; een die velen onder ons zullen ervaren: geven!

 

 

Wil jij je hooggevoeligheid als een kracht ervaren?

Samen gaan wij op pad!

 

Note: Dit artikel is niet bedoeld als wetenschappelijke uiteenzetting of als een allesomvattende waarheid. Het is een artikel dat tot doel heeft mensen te inspireren en aan te zetten tot nadenken en reflectie!

Dankbaarheid

Geven en ontvangen, het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Jij geeft iets en je krijgt iets terug; misschien is het een dankjewel of een prachtige glimlach. Of een zachtheid in de ander zijn ogen. ‘Zorgen voor’ betekent vaak dat we er iets voor terugkrijgen.

 

Om te zorgen dat je niet uitgeblust geraakt is het zo belangrijk om datgene te zien wat we terugkrijgen én om datgene ook nog eens helemaal binnen te laten!

 

Wat ik merk is dat veel mensen die zo goed zijn in geven, niet altijd even goed zijn in ontvangen. Ik merk het bij mezelf maar ook bij cliënten. Mensen die gericht zijn, ingesteld zijn op geven, spenderen vaak te weinig aandacht aan ontvangen.

 

Ontvangen is een kunst, net zoals geven een kunst is. De kunst van ontvangen is er eentje die ik heb moeten ontwikkelen. Het gaat me niet zo natuurlijk af als geven. En tijdens dit groeiproces heb ik gemerkt dat er twee onderdelen zijn aan ontvangen.

Ten eerste ‘zien’ dat er iets is om te ontvangen! Zie wat je teweeg brengt bij de ander door al je goede zorgen. Zie hun glimlach, hun groei, de warmte in hun ogen! Hoor de complimenten die gegeven worden, misschien direct of indirect. En als tweede: laat ze binnenkomen! We hebben soms de neiging om complimenten niet zo goed te ontvangen. Soms gaan we ze zelfs keihard ontkennen. Klinkt het volgende je bekend in de oren?

 

 

"Wow, dank je wel dat je dit gedaan hebt!"

 

En de reactie die volgt is:

"Ach, da's toch niks bijzonders? 't Was in één-twee-drie klaar."

 

Laten we even kijken wat hier gebeurt. Iemand uit zijn dankbaarheid, zijn gevoel, biedt je met deze woorden een prachtig geschenk aan en wat doe jij? [Ja, ik ga er even vanuit dat je je herkent in deze situatie :-)] Je weigert het cadeau, je breekt het enthousiasme en de dankbaarheid af in twee zinnen. Als je hier even dieper naar kijkt is dit zo'n pijnlijke situatie voor jezelf en die ander. Die ander komt met zo'n mooi cadeau en jij weigert het gewoon! En jouw cadeau voor de ander (dat wat je voor die ander gedaan hebt) breek je ook in twee seconden helemaal af en reduceer je tot niets!

 

Geen constructieve situatie voor beiden toch? En jij vraagt je af waarom je uiteindelijk helemaal uitgeput bent? Je zal moeten leren deze prachtige geschenken van appreciatie te ontvangen. Weet dat dit compliment nog heel expliciet uitgesproken werd. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat het niet eens zo duidelijk wordt getoond? Hoe vaak is het niet dat de appreciatie wordt getoond in een glimlach, een zachte blik, een aai over je arm? En hoe vaak gebeurt het niet dat de appreciatie helemaal niet wordt getoond, maar dat je zelf de situatie moet bekijken en constateren: dit heb ik goed gedaan!?

 

Voor al deze mogelijkheden geldt: leer te zien wat voor moois je gedaan hebt door al jouw geven en laat het helemaal binnenkomen tot je het in de toppen van je tenen kan voelen :-) Hoe je dat doet? Wel, hier komt de dankbaarheid bij kijken.

 

 

Dankbaarheid kan je ontwikkelen

Begin bij de momenten dat de waardering duidelijk uitgesproken wordt. Krijg je een compliment, voel de dankbaarheid hiervoor. Voel hoe lief en warm het is, dat iemand de moeite neemt om zijn waardering naar jou toe te uiten!

Wordt de waardering niet zo letterlijk uitgesproken, kijk dan naar de kleine signalen: die lieve glimlach, dat warme gebaar... Merk het op, voel het en laat het binnenkomen!

 

En kijk ook zelf naar de situatie; waar ben ik dankbaar voor? Waar weet ik dat ik iets moois heb gedaan in deze situatie? Voel het en laat het binnenkomen. Door hier bij stil te staan, er tijd voor te nemen, ga je dit meer en meer cultiveren en ontwikkelen.

 

Schrijf het ook op. Neem een schrift, maak een Dankbaarheidsdagboek en noteer al dat moois; alles waar jij dankbaar voor kan zijn. Ook al is het soms moeilijk om iets te zien waar jij dankbaar voor kan zijn in die situatie; er is altijd iets, ook al is het nog zo klein!

Meer inspiratie:

Zelfvertrouwen:

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe komt het toch dat als ik iets zeg, dit soms helemaal anders overkomt dan dat ik bedoel?

 

 

 

Als iets niet loopt zoals gepland.

 

Paniek! Tip 1

Paniek! Tip 2

 

 

Energiebalans:

 

 

 

 

 

 

 

 

Heb jij ook wel eens te weinig energie?

 

 

 

Wat écht belangrijk is!

 

 

 

Hoe ontdek je meer energiegevers?

 

 

Nog andere energievreters en energiegevers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld je hier aan voor meer inspiratie, artikels en tips:
Naam:
E-mailadres:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Hooggevoeligheid

 

Meer info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cursus Zelfvertrouwen:

 

“Wie ben ik?”

 

Meer info

 

Hooggevoeligheid:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Overprikkeling:

hoe ziet dat er uit? De signalen.

 

 

 

(Be)grenzen:

waarom zo moeilijk?

 

 

 

Wat is dat toch met mij?

 

 

 

Weglopen, vermijden en verslavingen

 

 

Omgaan met overprikkeling: Hoe ontprikkelen?

 

 

Geven - zorgen voor

Ben je moeder of vader? Heb je een zorgend beroep? Ben je erg betrokken bij je medemens? Ben je hooggevoelig? Dan is er een grote kans dat je erg veel geeft; erg veel zorgt voor een ander. En dat is een ongelooflijk prachtige kwaliteit waarbij je je tijd, aandacht, energie, liefde, steun en warmte geeft aan anderen.

 

Naar buiten gericht

Toch merk ik dat er een valkuil zit in ‘geven’. Geven zorgt ervoor dat je gericht bent op de ander. Je leeft naar buiten gericht; dus weg van jezelf, gericht op die ander.

 

Heel vaak is dit ook een stukje dat we bespreken tijdens de cursus Hooggevoeligheid, omdat zoveel hooggevoeligen hier tegenaan lopen. Je voelt zo goed de noden van de ander aan dat je jezelf daarop gaat richten; dat je deze noden gaat vervullen.

 

En daar is niets mis mee, behalve als de balans de verkeerde kant opschiet. Als je teveel gaat geven, teveel naar buiten gericht bent. Je geeft, geeft, geeft en voor je het weet ben je leeggezogen, uitgeput en je hebt geen energie meer. Uiteindelijk kan het zelfs zo ver komen dat je niet meer voor anderen of jezelf kan zorgen.

 

Terug in contact met jezelf!

Doordat je zoveel geeft, zo gericht bent op de ander, bestaat de kans dat je van jezelf verwijderd geraakt. Je bent zo gefocust op de ander dat je het contact met jezelf verliest.

 

Daarom is het zo belangrijk om heel vaak weer die connectie met jezelf te leggen! Je weer even terug op jezelf afstemmen. Tijd nemen om te voelen hoe het met je gaat. Wat heb ik nu nodig? Welke emoties zijn er in mij aanwezig?

Dit kan je op verschillende manieren doen. Een wandeling in de natuur waarbij je weer even bewust tijd maakt voor jezelf. Misschien hou je van hardlopen of een andere sport, waarbij je weer helemaal in contact komt met je lichaam en wat er zich allemaal afspeelt in jou.

 

Zelf neem ik regelmatig de tijd om even te gaan zitten en mezelf te vragen: Hoe gaat het met mij? We stellen die vraag zo vaak aan anderen. Wel, je kan deze vraag ook aan jezelf stellen. Neem rustig de tijd en stel je open om echt te luisteren naar het antwoord op deze vraag. Misschien wil je het combineren met een meditatie, waarin je nog iets dieper ingaat op de emoties, sensaties en gedachten die er opkomen.

 

Het belangrijkste is dat je de tijd neemt om weer in contact te komen met jezelf, jouw behoeften en emoties. Tijd die je jezelf geeft!

 

Vul die batterijtjes van je! Want enkel met goed opgeladen batterijtjes kan jij blijven geven, blijven zorgen voor al die mensen rondom jou!

 

Leer te ontvangen, leer het te zien en laat het helemaal binnenkomen!

 

Geniet ervan!

Het nieuws:

kijken of niet?

 

The most precious gift you can give someone is the gift of your time and attention.

 

Het mooiste geschenk dat je iemand kan geven, is het geschenk van jouw tijd en aandacht.

Overprikkeld: Open wonde

 

 

Hoe omgaan met emoties?